Domáca štrúdľa je najlepšia
Ťahaný závin s ovocným tvarohom
Na cesto:
-
250 g hladkej múky
-
štipka soli
-
100 ml vlažnej vody
-
1 vajce
-
1 PL oleja
Na náplň:
-
100 g mäkkých sušených marhúľ
-
500 g kyslastých jabĺk
-
250 g odtučneného tvarohu
-
150 g kyslej smotany
-
1 vajce
-
50 g cukru
-
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
-
1 zarovnaná PL zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker
-
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
-
2 PL citrónovej šťavy
-
75 g hrozienok
Na potretie:
-
50 g masla
Na posypanie:
-
25 g práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- malý hrniec s pokrievkou
-
papier na pečenie
-
plech na pečenie
-
váľok
-
čistú utierku
Príprava:
-
Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať.
- Na prípravu náplne pokrájame sušené marhule na prúžky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, rozkrájame na štvrťky a tie ešte na tenké plátky. Tvaroh premiešame s kyslou smotanou, vajcom, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme marhule, plátky jabĺk a hrozienka.
-
Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme.
- Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme zvyšným maslom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 5 minút
Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.
Tip: K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.